Fiscaliteit

Belastingen bij vastgoedinvesteringen

Bij vastgoedinvesteringen komt een aantal fiscaliteiten voorbij waarmee u rekening moet houden en die in uw voordeel kunnen werken, zoals de leegwaarderatio en een vastgoed-BV. Ook staan er wijzigingen op de rol voor belastingheffing bij zakelijk vastgoed. We zetten ze voor u op een rij.

Investeringspand in Box 3

U heeft de mogelijkheid om de panden (en hypotheekschuld) bij uw vermogen in box 3 te plaatsen. U moet erop letten dat, als het beheer ‘meer dan normaal actief vermogensbeheer te boven gaat’, u het administratieve, technisch en commercieel beheer uitbesteedt aan een derde partij. Indien u dit niet goed regelt, loopt u het gevaar dat de huurinkomsten en eventuele verkoopwinst wordt belast in box 1. Deze belastingheffing is hoger dan die in box 3. Let op! De box 3 waarde van verhuurde panden is lager dan niet verhuurde panden. Dit komt door de Leegwaarde-ratio.

Leegwaarderatio

De leegwaarderatio is een begrip uit de Nederlandse belastingwetgeving. Het geeft recht op een verlaging van de WOZ-Waarde als het beleggingsobject wordt verhuurd. Hierdoor hoeft u minder belasting te betalen. Als vastgoedbelegger zijn er tal van fiscale regelingen waar u voordeel uit kunt halen. Leegwaarderatio is er één van.

Voordeel van een Vastgoed-BV

U heeft ook de keuze een BV op te richten. Door de panden in deze BV te plaatsen, valt u onder andere fiscale regels. De waarde wordt niet belast zoals in box 3, maar is vergelijkbaar met de regels in box 1. Over de winst (opbrengsten minus kosten) betaalt u vennootschapsbelasting. De netto winst blijft in de BV zitten en indien u deze wilt uitkeren naar uw privé-rekening, betaalt u een Aanmerkelijk Belang heffing.

Het voordeel van een BV is de aansprakelijkheid. U bent als privé persoon minder aansprakelijk dan bij het eerste scenario.

Belastingheffing wijzigt vanaf 2022

Vanaf 2022 worden verhuurde panden waarschijnlijk gezien als belegging met hoger fictief rendement en dus hogere belasting in box 3. (nog niet definitief)

Onze vastgoedfinancieringsspecialist helpt u graag verder aan een passend advies en een lening op maat. Wilt u snel weten of een vastgoed financiering door crowdfunding bij u past? Ga naar onze QuickScan